1999
| Het Nederlandse platteland staat onder grote druk van toenemende verstedelijking. Bouwlust. The urbanization of a polder toont de transformatie van Haarlemmermeer: van een open agrarisch gebied naar een grote woonkern.
Het Haarlemmermeer werd drooggelegd rond 1850. Tot 1970 was het voornamelijk boerenland. Een buitengewest, de grote stad was ver weg.
De verstedelijking van de polder begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De luchthaven Amsterdam Schiphol Airport groeide, net als de economische activiteiten daar omheen. Opslag, distributie en kantoren, het goedkope alternatief voor de dure stad. Deze groei zorgde er voor dat het voormalige plattelandsdorp Hoofddorp vast kwam te zitten aan de luchthaven.
De aanleg van buitenwijken aan de rand van het dorp deed het inwonersaantal vertienvoudigen. Er ontstond een nieuw landschap. Het centrum van het dorp was het slagveld tussen oud en nieuw. Oud verloor.
Toen het dorp ontdaan was van het zichtbare verleden werd deze new town
uitwisselbaar met de andere jonge woongebieden in Nederland.
Ik groeide op de polder (1960-1977) en vanaf het einde van mijn middelbare schooltijd heb ik het transformatieproces gefotografeerd. Ik heb geen last van nostalgie maar ik ben verbaasd over de manier waarop de vooruitgang zich manifesteert.
Het vervolg op Bouwlust
is Werklust
(2015).
Bouwlust
werd gepresenteerd in het Nederlands Architectuurinstituut (1999), later dat jaar in het Erasmus House, in Djakarta, in 2000 in het National Museum of Modern Art, Kyoto als onderdeel van Still / Moving, Contemporary Photography, Film and Video from The Netherlands. Bouwlust
maakte deel uit van de openingstentoonstelling Dutch Delight
in FOAM Amsterdam in 2002 en van Nature as Artifice
in het Kröller-Müller Museum in 2008.