CV

Theo Baart
CV

Ik ben in 1957 Amsterdam geboren. In 1960 verhuisden ons gezin naar het plattelandsdorp Hoofddorp. Ik keerde in 1977 terug naar Amsterdam om aan de Rietveldacademie te gaan studeren. In 2004 verhuisde ik weer terug naar Hoofddorp. Dat was inmiddels een voorstad geworden van de hoofdstad. De afstand tussen Amsterdam en Hoofddorp is twintig kilometers. In januari 2021 werd de standplaats Hoofddorp verruild voor Almere. Nog steeds twintig kilometer verwijderd van de Dam maar nu met een ander perspectief op het zelfde tafereel: Groot-Amsterdam met zijn historische kern omringd met de jarenringen van uitbreidingswijken.

De verhouding tussen stad en land en de wrijving tussen de ontworpen en weerbarstige dagelijkse praktijk vormen de rode draad in al mijn werkstukken. Daar hoef je niet al te veel kilometers voor af te leggen: het speelt zich voor je eigen deur af. Ik wil begrijpen wat ik zie als ik uit mijn raam kijk.

Ruimtelijk transformatie reflecteert de Nederlandse cultuur op zo'n visuele wijze dat het zich als fotograaf aan mij opdringt. 

Ik zoek met mijn werk de dialoog op met andere disciplines zoals de stedenbouw en planologie: fotografie als een betekenisvol instrument van beschrijving en reflectie.

Soms is de plek waar ik op dat moment woon aanleiding voor het maken van werk: Territorium , Eiland 7 en Werklust. In deze boeken combineer ik fotografie met eigen tekst. Het is te persoonlijk om uit te besteden. In andere eigen projecten vraag ik journalisten, schrijvers en onderzoekers om een bijdrage te leveren: Bouwlust and Snelweg. Sommige projecten zijn gemaakt in samenwerking met vriend en collega Cary Markerink: Nagele N.O.P., SnelwegNagele [revisited] en After Baldus .

Groot Amsterdam. Metropool in ontwikkeling is wellicht de meest vergaande poging van mij om fotografie te gebruiken als een middel tot planologische verkenning. Dit project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met een planoloog en stedenbouwer.

Deze projecten zijn gestart op eigen initiatief  waarvoor de de fondsen zijn geworven. Redactie, organisatie en uitvoering lagen bij mij. Om in filmtermen te spreken, scenario, productie en regie zijn in één hand.

Daarnaast lever ik bijdragen aan projecten waar het initiatief niet bij mij lag, bijvoorbeeld Real Urbanism van Ton Schaap, Ruimte of IJsselmeergebied van Frits Palmboom.

Ik zie het fotoboek als een een aantrekkelijke vorm voor het presenteren van mijn ideeën. Ik houd van de strikte vorm en de vaststaande context. Buiten die context van het boek, blijken sommige foto's ook levensvatbaar te zijn en vinden hun bestemming in museale collecties. 



Werken in collecties [selectie]
Frans Hals Museum, Haarlem  
Rijksmuseum, Amsterdam  
Stedelijk Museum, Amsterdam  
Nederlands Foto Museum, Rotterdam  
Bank of America, Chicago  
collectie Provincie Noord-Holland, Haarlem 
Fries Museum, Leeuwarden  
Stadsarchief ,Amsterdam  
Prefectural Museum, Hiroshima  
Museum Nagele, Nagele  
Fotomuseum, Den Haag  
George Eastman House, Rochester, NY

(groeps-) tentoonstellingen [selectie] 
Rijksmuseum, Amsterdam  
Nederlands Foto Museum, Rotterdam  
Museum Nagele, Nagele  
Nederlands Architectuur Instituut, Rotterdam  
Kunsthal, Rotterdam  
Frans Hals Museum / De Hallen, Haarlem  
George Eastman House, Rochester NY  
Ozon Living Design Center, Tokyo 
Fries Museum, Leeuwarden  
Neuen Pinakothek, München  
Hiroshima Prefectural Museum, Hiroshima 
Fotomuseum, Den Haag  
FOAM, Amsterdam  
National Museum of Modern Art, Kyoto  
Kröller-Müller Museum, Otterlo 
Aperture Gallery, New York, NY  
Erasmus House, Djakarta  
Museo del Novecento, Milan  
Museum of Fine Arts, Boston  
Huis Marseille, Amsterdam  
Fondation Cartier, Paris

Share by: