nai010 Voorjaarscatalogus 2024
'De luchthaven Schiphol blokkeert de ontwikkeling van een gebied dat ruim vijfmaal zo groot is als Amsterdam. Krimp van het vliegverkeer staat hoog op de politieke agenda, maar de logica van het luchtruim blijft centraal staan.
Leven onder het luchtruim werpt een vernieuwende blik op Schiphol en richt zich op de omgeving. Fotograaf Theo Baart en journalist en ruimtelijk onderzoeker Tijs van den Boomen schetsen een rijkgeschakeerd beeld van het verontachtzaamde landschap rondom Schiphol. Met fietsroutes, essays en kaarten biedt dit boek de basis voor een publiek debat over een luchthaven die in evenwicht is met haar omgeving.'
samenstelling en redactie Tijs van den Boomen en Theo Baart
tekst Tijs van den Boomen
fotografie Theo Baart
vormgeving studio Joost Grootens
400 pagina's 17*24 cm
verschijnt 15 juni 2024 bij nai010 uitgevers
mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, BPD Cultuurfonds, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, College van Rijksadviseurs, APPM, gemeenten Aalsmeer, Ouder-Amstel en Uithoorn e.a.
Dit project is uitgevoerd i.s.m Podium Architectuur Haarlemmermeer-Schiphol en ARCAM
het boek is te reserveren bij
NAi010 book sellers en na verschijning verkrijgbaar via de boekhandel
NRC 11 03 2023 Laat Schiphol geleidelijk krimpen
Tijs van den Boomen en ik werken aan een atlas over de landzijde van Schiphol. Hoe ingrijpend is de ruimteclaim van de luchtvaart in Nederland? We verkennen het ruimtegebruik onder de uitvliegroutes van de zes landingsbanen. In het debat over de toekomst van de luchtvaart speelt de ruimtelijke invulling nauwelijks een rol terwijl de impact enorm is. En het kan anders maar vermoedelijk moeten eerst de ogen daarvoor geopend worden. Het wordt hoog tijd om de belangen van de landzijde te plaatsen naast de belangen van de luchtvaart.
In NRC kondigen we het project en uitgangspunten aan.
Tijdens het maken atlas over de landzijde van Schiphol wordt er opgetrokken met
Podium Architectuur Haarlemmermeer-Schiphol en
ARCAM.
PODIUM ARCHITECTUUR HAARLEMMERMEER SCHIPHOL | PODCASTS | 19.06.21
Berichten uit Groot-Amsterdam
BNSP | TJERK RUIMSCHOTEL | 03.06.21
De Omgevallen Boekenkast | Boeklust
NRC HANDELSBLAD | TIJS VAN DER BOOMEN EN THEO BAART | 09.01.21
Bij Schiphol stagneert Amsterdam
NRC HANDELSBLAD OPINIE |THEO BAART | 01 08 20
Groot-Amsterdam
Groot-Amsterdam in het Burgerweeshuis
foto's Adriaan van Dam
Verspreid door het hoofdkantoor van BPD, gevestigd in het monumentale voormalige burgerweeshuis ontworpen door Aldo van Eyck, hangen 22 foto's uit het project Groot-Amsterdam. Nadat de tentoonstelling in maart 2020 gereed was, ging het gebouw op slot door de coronacrisis. Bezoek van de tentoonstelling is tot nader order niet mogelijk. Er is een video gemaakt nav de gesloten tentoonstelling en een publicatie. Dit is vooralsnog mijn langstlopende tentoonstelling met het laagste bezoekersaantal ooit.
vormgeving tentoonstelling: Ricky Rijkenberg + Carsten Klein
curator: Caroline Coffrie + Sharon Oldenkotte (BPD Cultuurfonds)
BPD Cultuurfonds is een van de elf subsidiegevers van het project Groot-Amsterdam. De andere subsidiegevers zijn: Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie,
Haarlemmermeer, Almere, Amsterdam & Zaanstad,
Provincie Noord-Holland, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer, Mondriaan Fonds, Vervoerregio Amsterdam en de EFL-stichting
2018 | Buitenhuis
Wanneer je wilt begrijpen wat er aan de hand is met het Nederlandse platteland, dan kan het geen kwaad om een vergelijk te hebben. Twintig jaar geleden kochten wij een bescheiden boerderij (' fermette') aan de rand van een Frans gehucht. Ogenschijnlijk gebeurt hier niets, maar schijn bedriegt. Het Franse buitengebied loopt leeg. Alleen ouderen en wat boeren blijven achter. De provinciestadjes redden het ook niet. De winkelstraten tellen steeds meer wit gekalkte winkelruiten. Locale voorzieningen worden opgeheven. Iedereen die nog wat kan, vertrekt naar de grote steden. De opmars van Nederlanders met een 'maison secondaire' is te bescheiden voor het tegengaan van het verval. Zie ook Huis in Frankrijk.